Nytårsshows gavner Forsvaret

 

Nytårsshowets succes smitter af på Forsvaret

 

Tidligere forsvarschef er ikke i tvivl. Jo flere publikummer, der oplever SMUKs Nytårsshow, jo bedre image får Forsvaret. Kommunikationsekspert er ikke helt enig.

 

Torben Sminge er en levende dirigent. Hans fødder forlader gerne gulvet i kokette trin, og hans krop forlader gerne pulten i glad dans. Men det virker til, at hans tanker aldrig forlader musikken denne aften. Hans hænder tegner toner i luften, og han springer gerne tæt på instrumenterne for at beskrive den energi, han ønsker.

SMUK tager hul på 2012 med en række nytårskoncerter. I år er Jette Torp og Erann DD solister og Torben Sminge dirigent. Ti koncerter bliver det til, og i de fleste tilfælde er det koncerter, hvor billetterne er blevet revet væk. Og i år oplever flere publikummer end nogensinde SMUK byde det nye år velkommen.

 

Musikken viser bredden

SMUK lægger ud i Haderslev og efter en tur omkring Tivoli i København, slutter de koncertrækken af i Skærbæk i Sønderjylland. Det er i Tivoli, Jesper Helsø oplever nytårsshowet. Han sidder blandt publikum denne aften. Fra 2002 til 2008 sad han i Forsvarets top som forsvarschef. Jesper Helsø kender derfor Forsvaret bedre end de fleste, og han er ikke i tvivl om, at SMUK har stor betydning.

- Vi har set et ryk i forhold til folks syn på Forsvaret, og militærmusikken har været med til at udbrede forståelsen og respekten for Forsvaret som virksomhed, siger Jesper Helsø.

- Musikkorpset har en værdi, fordi det viser bredden i Forsvaret som virksomhed. Det viser, at Forsvaret ikke kun er en organisation, der tænker på krudt og kugler, tilføjer han.

 

Ikke en stat i staten

Ifølge den tidligere forsvarschef er Forsvaret meget mere end store kanoner.

- Forsvaret er ikke en stat i staten, men en del af samfundet. Forsvaret har også medarbejderpolitik og virksomhedsstrategi, slår Jesper Helsø fast.

Netop Forsvarets alsidighed kommer til udtryk, når SMUK træder op scenen og giver publikum en musikalsk oplevelse. Og Jesper Helsø er ikke i tvivl om, at publikum kobler SMUK med Forsvaret, når orkesteret står på scenen sammen med eksempelvis Jette Torp og Erann DD som til nytårsshowet.

- Musikerne sidder jo ikke i kjole og hvidt, men i uniformer, siger han og tilføjer, at det også ligger i navnet, at SMUK – Slesvigske Musikkorps er en del af Forsvaret.

 

Sjov før pausen

Musiker i SMUK Martin Knudsen har smidt trompeten. Første halvdel af nytårsshowet lakker mod enden, og det sker med maner. For på scenen træder Martin Knudsen frem og giver den som John Travolta, velsyngende og med en attitude, der dog ikke helt kan fylde læderjakken ud. Det er meningen, og publikum griner lystigt. Og de griner videre, da de øvrige musikere i SMUK slæber Martin Knudsen fra scenekanten. Det er tid til pause.

 

 

Succes nuancerer

Snart er de fleste sæder tomme. Publikum strækker ben, snakker og finder forfriskninger. At de tænker på Forsvaret imens er tvivlsomt, mener kommunikationsekspert Jens Hansen. Han er ikke sikker på, at publikums glæde over koncerten vil smitte af på Forsvaret. Jens Hansen er direktør i Aros Kommunikation, der står bag flere kampagner for offentlige institutioner. Han er usikker på koncerternes effekt. Ligesom Jesper Helsø mener han dog, at koncerterne kan være med til at trække Forsvarets blødere værdier frem. Ifølge ham er det nemlig overraskende, at Forsvaret også rummer stor musik. SMUK bryder derfor nogle konventioner, mener Jens Hansen.

- Og det nuancerer opfattelsen af, hvad Forsvaret er, siger han.

 

Bonusinfo og anekdoter

Efter pausen lægger Torben Sminge ud med et Winston Churchill-citat. Den engelske premierminister skulle under Anden Verdenskrig være blevet spurgt, om det ikke var en idé at skære ned på kulturen for få råd til flere kanoner.

- Hvis vi skærer ned på kulturen, hvad er der så at kæmpe for? svarede Winston Churchill. Og med denne lille bonusinformation i baglommen kan publikum nyde showet.

Erann DD stiller sig så langt ude på scenekanten, at hans støvlespids stikker ud, og fortæller anekdoter. SMUK hylder Bent Fabricius Bjerre med et medley, og pludselig er der blomsterpiger på scenen. Anden afdeling af showet varede længere end det føltes, men publikum er stadig sultne og med insisterende klapsalver lokker de musikere og solister tilbage på scenen. Det bliver til flere ekstranumre, inden lyset bliver tændt og koncerten endegyldigt slutter.

 

 

Jacob Svendsen

Journalistik - pr - kommunikation